Onze droom

Jan en Marelle

Wij zijn Marelle Boersma en Jan Kostelijk; respectievelijk schrijfster/schrijfdocent en docent plantkunde/kweker. Beide levensgenieter en vooral altijd bezig met nieuwe plannen en de uitwerking hiervan.

 

Onze ontmoeting

Ik ontmoet deze natuurliefhebber in juni 2014 via een datingwebsite. Al tijdens de eerste kennismaking vertelt Jan me over zijn droom: hij wil op het platteland van Portugal een quinta kopen om zelfvoorzienend te leven. Jan zegt: ‘Ik ben er nu aan toe, ik wil een leven zonder “moeten”. Ik wil graag leven op een land met veel fruitbomen, dieren houden en zelf groenten verbouwen.’

Natuurlijk deel ik ook mijn eigen droom met hem: leven van het schrijven. Ik had net een huis gekocht en had plannen om mijn vaste baan op te zeggen zodat ik me volledig op het schrijven kon richten. Ik wil mijn boeken in alle rust schrijven én daarbij anderen helpen om hun droom (een eigen boek schrijven) uit te laten komen. Na vele jaren onderwijservaring, kan ik deze expertise natuurlijk geweldig inzetten als schrijfdocent. Een eigen schrijfbedrijf, mijn droom.

Onze dromen werden onze gezamenlijke droom

Het voelt vanaf dag één goed. Dus zeg ik tegen hem: ‘Ik ga met je mee naar Portugal.’ Het kriebelt, zowel de verliefdheid als het avontuur. Hij is het, voor de rest van mijn leven. En als dat leven in Portugal ligt, dan is dat prima.
Ik kan gelukkig overal schrijven, en mijn werk als schrijfdocent kan ik op veel manieren uitvoeren: online schrijftrainingen en vooral ook schrijfvakanties geven.
Vanaf dat moment werd het onze droom, waarbij het zelfvoorzienend leven van Jan uitgebreid werd met de schrijfvakanties van mij. Onze droom groeide en wij groeiden er naartoe.

Stap voor stap naar Portugal

Nog geen 4 maanden na onze eerste ontmoeting staan we voor het eerst samen in Portugal. We zijn op vakantie aan de zilverkust (midden Portugal), maar vinden er niet wat we zoeken. Het is oktober en vochtiger en kouder dan we willen. ‘Zullen we wat zuidelijker kijken,’ stel ik voor.
Nog geen 6 maanden na onze eerste ontmoeting zijn we in de Algarve. We bezichtigen huizen. Gewoon ter inspiratie, houden we onszelf voor. Maar al bij huis twee is het raak: we worden opnieuw verliefd, nu op een oude quinta met een schitterend stuk land. Het land is ge-wel-dig en staat vol met o.a. sinaasappelbomen; het huis heeft nog wel wat liefde nodig. En misschien een verbouwing. We gaan ervoor!
Op 1 april 2015, 10 maanden na onze eerste ontmoeting, ondertekenen we het koopcontract. We zijn de trotse eigenaren van een paradijselijk stuk land in een ecologische zone van de Algarve, én van een oude boerderij.

We nemen allebei ontslag

Een paar maanden voor de aankoop heb ik ontslag genomen van mijn vaste (part-time)baan aan de universiteit. Jan volgt een paar maanden later. We hebben geen baan meer, zijn vrij en kunnen ons vanaf die dag eigen baas noemen. Maar vooral eigenaar van een waanzinnig mooi stukje Portugal. En zo boeken we 13 maanden na onze eerste ontmoeting een enkele reis naar ons nieuwe thuis.

Update:
Al in september 2015 ( 15 maanden na onze eerste ontmoeting) verwelkomen we onze eerste gasten voor een schrijfvakantie op ons paradijselijke plekje. De weken ervoor hebben we onwijs hard gewerkt; we hebben samen een schuifhuisje gebouwd, terrassen aangelegd en van onze kale bult een trainingslocatie gemaakt. Jan blijkt een geweldige kok, die tijdens de schrijfweken de heerlijkste gerechten op tafel zet met groenten en fruit van eigen land; alles natuurlijk van het seizoen, zonder bestrijdingsmiddelen maar met liefde gekweekt. En ik vul de schrijfvakanties met schrijftrainingen, persoonlijke coachingsgesprekken en mooie interactieve bijeenkomsten.

Het jaar erna is een tweede schrijfhuisje een feit en later volgt onze Pipowagen, is er een enorme uitbreiding aan mooie schrijfplekjes én vullen we al zeven schrijfvakanties per jaar. De reacties zijn geweldig! We doen veel samen, maar hebben ook onze eigen business. Maar vooral: we zijn onafscheidelijk en heel gelukkig samen.

Zo kan het dus gaan als je een droom hebt.

schrijfhuis op bult def

 

 

 

Update zomer 2019:

Dromen zijn er om bijgesteld te worden. Ooit hebben we afgesproken dat als een van ons niet meer helemaal gelukkig was, we nieuwe plannen gingen maken. Dat gebeurde eind 2018. Het resultaat was dat we ons huis te koop hebben gezet. De 1ste bezichtiging was raak; deze mensen waren al een tijdje op zoek naar zo’n inspirerende plek.

In de zomer van 2019 reden we met onze dieren achterin terug naar Nederland.
Einde verhaal?

Nee hoor, we zijn al weer bezig met nieuwe plannen. We hebben inmiddels in Frankrijk een nieuwe droomplek gevonden, dichterbij huis en… met een huis waarin we onze schrijfgasten zelf kunnen onderbrengen. Benieuwd naar hoe ons verhaal verder gaat?

Blijf ons dan vooral volgen op dit blog (rechts in de balk) dan mis je geen enkele update van het vervolg van onze droom. En je kunt meegenieten met de schrijvers die bij ons met hun verhalen aan de slag gaan.

Ik deel onze droom graag met jou!

Je kunt ook meelezen op de blog van Jan over Puur leven in de Algarve
Wil je meer informatie over de schrijfvakanties en retraites? Die vind je op mijn website onder schrijfvakanties

Marelle & Jan

2 gedachtes over “Onze droom

  1. Dag Jan en Marelle,
    Ik ben komende zomer op vakantie in Portugal, maar zoek zelf nog een plek om een week rustig verder te werken aan een kinderboek, ongeveer van 5-12 augustus. Hebben jullie dan plek om een weekje rustig te kunnen schrijven?
    Groet,
    Mark Boode

    Like

Laat een reactie achter